Zelenina by měla tvořit nejméně jednu čtvrtinu příjmu. Vybírejte si rozmanité druhy zeleniny a jezte je upravené na různé způsoby. Brambory se k zelenině nepočítají.
Obiloviny jezte v jejich přirozené podobě. Zařazujte jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby nebo divokou rýži. Omezte příjem potravin z bílé mouky.
Bílkoviny získávejte z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec a masa. Zvyšte příjem rostlinných bílkovin. Je důležité vybírat i podle svých chutí.
Ovoce má tvořit druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit zeleninou.
Pijte čistou vodu a neslazené čaje. Slazené nápoje zcela vynechejte.
Hodnotné tuky a oleje získáte z ořechů, avokáda a ryb. Hodí se i kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a jiné průmyslově upravené tuky.